Inneklima

Et godt inneklima er avgjørende for om boligens innbyggere trives. Det er også viktig i forhold til om selve bygningen er sund og velholdt. Her kan du lese mer om hvordan du skaper et godt klima innendørs.

Kondensdannelse

Kondens på vinduer og dører er et kjent problem i mange norske hjem. Når fuktig og varm luft blir avkjølt på en kald rute, oppstår kondens. Særlig om høsten og vinteren er det risiko for kondensdannelse på rutene, idet vi varmer opp husene samtidig med at nettene og morgenene er kjølige. Er det stor forskjell på temperaturen ute og inne vil omfanget av kondensdannelse på rutene stige. Ruter i soverom og baderom, hvor temperaturen tradisjonelt er lav, er typisk de steder hvor kondens og fukt innfinner seg i størst omfang.

Mangel på utlufting

I høst- og vintermånedene er behovet for hyppig utlufting størst. Men det er oftest i den periode vi lufter ut minst. Det er viktig at fukten som over sommeren har satt seg i boligen blir sluppet ut.

Blir den ikke det, oppstår kondens. Fuktproblemet forverres ytterligere av at mange henger vasketøy opp innendørs i de kaldeste og våteste måneder.

Stillestående luft

I høst- og vintermånedene er persienner og gardiner ofte lukket, og det oppstår stillestående luft mellom gardinene/persiennene og rutene. Dermed nedkjøles luften, og kondens dannes på ruten. Gunstige forhold for kondensdannelse er nettopp kombinasjonen av stillestående luft, høy luftfuktighet og varierende romtemperaturer.

Er det kondensdråper på rutene i din bolig skal de tørkes av med kjøkkenrull eller lignende. Den relative luftfuktighet anbefales ifølge Inneklimahåndboken fra SMI at være på 40-45 %. Luftfuktigheten ligger typisk på 60-80 % i en dansk bolig i oktober, så utluftning er meget viktig. Man kan bruke et hydrometer til å måle luftfuktigheten i boligen. Prøv å lufte ut når luften utenfor er tørr.

Godt indeklimaGodt indeklima

Tips til et godt inneklima

Her kan du lese åtte gode tips om hvordan du opprettholder et godt inneklima blant annet ved hjelp av dine vinduer og dører.

1. Luft ut lenge og ofte

Åpne alle vinduer og dører på vidt gap og luft ut i så mange timer som mulig når det er lunt nok til det. Sett en hel dag av til utluftningsprosjektet. Det er viktig at den opphopede fukt i bolig- og byggematerialene får rikelig tid til å forsvinne. Der etter skal du lufte ut flere ganger daglig – spesielt på baderom og soverom. I disse små, kalde og fuktige rom med dårlig luftsirkulasjon er det nemlig ekstra grobunn for at fukten kan trives og dermed skape kondens. Du skal også lufte ut i regnvær.

2. La luften sirkulere fritt

La luften sirkulere fritt mellom boligens forskjellige rom ved å unnlate å lukke dørene så ofte som mulig.

3. Åpne vinduene ved tørking av tøy

Bliver du nødt til å tørke vasketøyet innendørs er det viktig at du lufter ut imens. Eksempelvis kan vinduene settes i ventilasjonsstilling.

4. Sjekk avtrekkene

Hver høst bør du kontrollere om avtrekk og ventiler i oppholdsrommene, bad, og vaskerom er intakte, og om det er fri passasje i dem. Grundig rengjøring av avtrekkene som oftest er plassert i vinduene eller i ytterveggene er viktig. Alt fra fuglereir, vepsebol, spindelvev og støv kan ha hopet seg opp.

5. Kontroller temperaturen

Prøv å holde samme temperatur i alle boligens rom, gjerne 20-21 grader.

6. Prøv å holde høyt luftskifte

Igjennom mange år har den norske bygge lovgivning stilt krav til det permanente luftskifte i boliger. Hele luftvolumene skal minimum skiftes ½ gang i timen i oppholdsrom. Og enda oftere i kjøkken og baderom. Avtrekk og ventiler er derfor ikke tilstrekkelig for å sikre høyt luftskifte, det skal også luftes ut 5-10 minutter 3 ganger om dagen. Eller oftere.

 

7. Sjekk ventilasjonen

Hvis du har skiftet ut vinduene i et eldre hus, opplever du nok at rutere begynner å dugge fra oktober. Dette skjer fordi huset plutselig er blitt tettere. Derfor er det viktig at du sikrer deg at boligen har de nødvendige ventilasjonsforanstaltninger. Det bør være minst en ventilasjonsåpning i hvert rom.

 

8. Innstill mekanisk ventilasjon korrekt

Et mekanisk ventilasjonssystem skal innstilles korrekt i forhold til nettopp din bolig. Følg leverandørens anvisning og la også denne sjekke anlegget løpende og følg generelt vedlikeholds instruksene.

Klar til å bestille nye vinduer eller dører?