FAQ

1. Hvilken åpningsretning skal jeg velge til mine vinduer og dører+

Vi har utarbeidet en tegning som viser deg hvordan du enkelt finner åpningsretningen eller hengslingen av dine vinduer og dører. Du kan finne tegningen over åpningsretningen av vinduer og dører nederst på siden.

2. Hvordan måler jeg opp til mine nye vinduer og dører?+

Når du skal måle opp til nye vinduer og dører starter du med å finne hullmål og deretter karmmål. For å finne hullmålet skal du måle det utvendige hull i muren. Start med å måle bredden og høyden fra vegg til vegg.
For å finne karmmålet skal du trekke 2,5 cm fra hullmålet – så det er plass til fuge og isolering. Husk å bruke karmmålet når du skal bestille.
Få hjelp til å måle opp til dine nye vinduer og dører ved hjelp av vår oppmålingsveiledning eller videoguide.

3. Hvordan vedlikeholder jeg de nye vinduer og dører?+

Hvis du vedlikeholder produktene fra Skanva på riktig måte, vil de bevare alle sine kvaliteter i mange år. Du bør spesielt holde øye med trevinduer når du rengjør overflaten. Hvis det er oppstått sprekker i overflatebehandlingen, anbefaler vi at skadene utbedres straks. Boligens vestvendte og sydvendte fasade er spesielt utsatt for solens skadelige stråler samt vind og vær generelt.
Er malingen så smått i ferd med å bli misfarget av ytre påvirkninger, er det tid for å vedlikeholde treverket. Les vedlikeholdsveiledningene for elementer i tre, tre/alu og plast eller se videoguide.

4. Hvordan unngår jeg kondens på rutene? +

Hvis du opplever dugg på utsiden av ruten, er alt i orden. Det beviser nemlig at energiruten fungerer etter hensikten. Dette kan eksempelvis forekomme etter en frostklar natt når varmeutstrålingen fra bakke til luft er stor. Derfor er energirutens ytre kaldere enn luften utenfor, og det vil dannes dugg. Denne forsvinner igjen i takt med at temperaturen stiger.
Kondens på innsiden av ruten betyr at du skal lufte ut. Ofte og så lenge som mulig, ellers risikerer du fuktskader og råte som følge av at luftfuktigheten er for høy. Opplever du at det er kondens mellom to stykker glass, må ruten skiftes ettersom den er punktert. Du kan lese om 4 gode råd til å sjekke om dine vinduer og dører er utette og trenger til å blir skiftet.

5. Hvordan fjernes limrester fra rutene? +

Sitter glassmerket på ruten for lenge, kan det forekomme limrester. De fjernes lett med tannkrem, lampeolje, rensekrem beregnet på keramiske kokeplater og eventuelt med en glasskrape. Trenges det til å fjerne silikonerester kan du kjøpe en silikonefjerner fra f.eks. Danalim som hetter Siliconefjerner 911.

6. Hvordan sender jeg en reklamasjon? +

Hvis produktet fra Skanva mot formodning ikke fungerer etter hensikten, må du sende inn en reklamasjon. Dette gjør du ved å logge inn på profilen din på skanva.no og klikke på “Min konto”. Deretter klikker du på menypunktet ”Reklamasjonsoversikt” og deretter “Opprett reklamasjon”. Nå kommer det frem et reklamasjonsskjema som du skal fylle ut og sende til oss. Slik får vi de opplysningene vi har bruk for, slik at vi kan betjene deg raskest mulig.

7. Hvordan fuger jeg korrekt? +

Ved montering av produkter fra Skanva brukes fugematerialer og arbeidsprinsipper som er anerkjent av fugebransjen. Normalt har fugen mellom yttervegg og karm disse kjennetegnene: Et kalfatringsmateriale (isolasjonsmateriale). Trykkfast polstring er nødvendig for å oppnå optimal tetning. På yttersiden er det en avsluttende fuge som fungerer som skjerm mot regn. På innsiden finnes en avsluttende membran eller fuge (dette avhenger av veggens konstruksjon), som fungerer som tetning. Fuging bør alltid være beskrevet i prosjektet eller utvalgt av den ansvarlige for prosjektet, fordi korrekt fugning er essensielt for vellykket montering av elementene. Materiale og metodevalg skal alltid gjøres basert på murkonstruksjonen i bygningen hvor montasje skal finne sted. Hvis veggkonstruksjonene er lette, bør du alltid konsultere gjeldende regler og anvisninger for korrekt plassering av dampsperre og avslutning mot dørkarmen og vinduskarmen.

Av hensyn til bevaring av treverket samt lavt varmeforbruk er det essensielt at fugene på yttersiden er intakte. Derfor bør de sjekkes minst én gang årlig. Finner du utettheter, skal de utbedres med en materialtype tilsvarende den som er brukt i den eksisterende fugen. Hvis det er snakk om omfattende utettheter, bør du skifte ut hele fugen. Du bør da vurdere om der finnes en bedre fugeløsning enn den eksisterende.

Arbeider du med tre/alu-elementer, er det viktig at du ikke fuger på aluminiumskappen. Dette av hensyn til trekonstruksjonens ventilasjon. Fugen skal plasseres på samme sted på trekonstruksjonen, hvis det er snakk om treelementer.

8. Hvilken garanti gir Skanva for produktene sine?+

Hos Skanva gir vi 10 års garanti på alle vinduer og ytterdører. Du kan lese mer om garantien vår her.

9. Hvilken produkttype skal jeg velge?+

Du skal forholde deg til følgende spørsmål når du skal velge produkttype: Ønsker du tre, tre/alu eller plastelementer, og skal elementene være innadslående eller utoverslående? Les mer her. Hvilken byggestil har huset ditt, og hvor skal elementene monteres? Les mer her. Du kan velge ytterdører og vinduer som utelukkende er av tre. Dette er spesielt relevant hvis du ønsker et naturlig og klassisk uttrykk både ute og inne. Elementene er både velegnet til nybygg og renovering, og Skanva kan levere hele sortimentet med 3-lags glass i forbindelse med nybygging av lavenergihus. Vi tilbyr holdbare energioptimerte trevinduer med aluglasslister, noe som forlenger levetiden på elementene samt løfter det visuelle uttrykket. Produktene er forarbeidet i høy kvalitet.

Du kan også velge ytterdører og vinduer som er utført i en kraftig trekonstruksjon med en aluminiumprofil på utsiden. Fordelen med denne kombinasjonen er at elementet ikke skal males, samt at det takket være aluminiumsprofilen i høy grad er motstandsdyktig ovenfor værets mange luner. Du kan dermed nyte synet av det naturlige treverket på innsiden, samtidig som at elementene er lette å vedlikeholde på utsiden. Elementene er både velegnet til nybygg og renovering, og Skanva kan levere hele sortimentet med 3-lags glass i forbindelse med nybygging av lavenergihus. Både tre- og tre/alu-løsningen er laget i bærekraftig, fingerskjøtet tre, og vi tilbyr samme modeller, samme størrelser, samme tilbehør osv. til begge serier.

Du kan velge ytterdører og vinduer som er utført i plast. Plast er et materiale som er sammensatt av minst to forskjellige materialer med høy styrke og stivhet. Materialet har mange gode egenskaper. Det kan blant annet ikke råtne fordi det er uforgjengelig. Den lange holdbarheten og muligheten til å gjenbruke materialet gjør plast til et ytterst bærekraftig materiale – og i tillegg er det også lett å vedlikeholde med såpe og vann. Skanvas elementer i plast passer til en moderne byggestil, og vi kan levere dem som både utoverslående og innadslående og både til nybygg og modernisering av typehus, rekkehus og eneboliger som er oppført i løpet av for de siste 30–50 årene.

10. Skal jeg velge plastvinduer?+

Du kan velge dører og vinduer som er laget i plast. Plast er et materiale som er sammensat av minst to forskjellige materiale av høy stryke og stivhet. Materialet har mange gode egenskaper. Det kan blant annet ikke råtne da det er uforgjengelig. Den lange holdbarhet og muligheten for å gjenbruke materialet gjør også plast til et ytterst bærekraftig materiale – og så er det også lett å vedlikeholde med vann og såpe. Skanvas elementer i plast passer til den moderne byggestill og vi kan levere både om innadgående og utadgående samt til nybygg, renovering av rekkehus, parcelhus og typehus som er oppført innenfor de seneste 30-50 år. Du kan lese mer om Skanvas plastvinduer.

11. Hvordan lydisolerer man vinduer?+

Skanva tilbyr lyddempende ruter. Lyd beveger seg i bølgeformede bevegelser gjennom luften. Disse bølgene kan nesten uhindret trenge gjennom ett lag glass. Lyden bremses derimot av to glassplater, som nettopp utgjør det moderne isolerglasset. Rutens konstruksjon er avgjørende: Jo større avstand det er mellom de to glassplatene, og jo større forskjell det er i tykkelsen på dem, desto mer effektivt bremses lydbølgene. Skanvas lyddempende rute inneholder to lag glass, hvor det ene er tykkere enn det andre. Les mer her.

12. Hva er energisprosser?+

Skanva tilbyr energisprosser for å sikre mer energieffektive ytterdører og vinduer. De ligner en gjennomgående sprosse, men består av en avstandsprofil inne i glasset samt en påklebet sprosseprofil utenpå glasset. På den måten fjernes risikoen for kondensdannelse og kuldebroer. Du kan se en detaljeret illustrasjon av våre energisprosse her.

13. Hvordan monterer jeg vinduer og dører?+

Alle kan lære å montere vinduer og dører men det er avgjørende at dine nye vinduer og dører fra Skanva monteres korrekt. På den måte vil du få det optimale utbytte i mange år. Monteringsveiledninger i PDF-format finner du her. Du kan også finne en detalieret videoguide som viser hvordan du monterer dine nye vinduer og dører korrekt. Se videoguide. Har du ytterligere spørgsmål så kontakt oss gjerne.

14. Hvordan demonterer jeg vinduer og dører?+

Det er viktig å gjøre et godt forarbeide for å få det beste sluttresultat. Sørg for å gjøre hullet helt rent for gamle rester når du demonterer dine gamle vinduer og dører. Du kan også se våres trinn for trinn videoguide som viser hvilke værktøy du skal bruke til å demonterer dine vinduer og dører. På vår hjemmeside kan du lære om utskiftning, isetning og montering av vinduer og dører.

Klar til å bestille nye vinduer eller dører?